Кабинет за Анонимно и Безплатно Консултиране и Изследване за СПИН към РЗИ-Русе

logo aids гр. Русе, бул. „Придунавски” № 68, тел.(082)828964
ел.пощи: kabkisruse@abv.bg; kabkis@rzi-ruse.com
работно време: от понеделник до петък 9:00 - 15:00 часа
Във връзка с изпълнението на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерство на здравеопазването, КАБКИС към РЗИ -Русе предоставя услуги по доброволно консултиране и изследване за ХИВ.
С оглед увеличаване на обхвата на предлаганите услуги се организират акции и извън кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН – в учебни заведения, фирми и др. По този начин повече лица имат възможността да узнаят своя ХИВ статус.
Манипулацията е безболезнена. Взема се кръв от пръста и в нея се търсят антитела срещу вируса. Резултатът от теста е готов след няколко минути.
Изследването за ХИВ е анонимно и безплатно. Предварително, всяко лице получава информация и консултация.
На изследваните се предоставят здравно-образователни материали за сексуално предавани инфекции, както и средства за предпазване от тях.
Допълнителни медицински услуги – безплатни изследвания за други сексуално предавани инфекции - сифилис и хламидия; направление за безплатно изследване за туберкулоза. КАБКИС Русе разполага с мобилен кабинет, какъвто получиха само седем инспекции в страната. Той ще бъде използван при акциите в Русе и областта, и всеки гражданин ще има възможност да се възползва на място от услугите.

ПОСЛЕДНИ ДАННИ ЗА СПИН В БЪЛГАРИЯ

Към 08 юни 2012 г. в България са регистрирани общо 1 548 лица с ХИВ инфекция. 75 са новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на тази година, от тях 57 мъже и 18 жени. Съотношението мъже към жени е 3:1. 65% от новоинфектираните лица са открити от КАБКИС, НПО и мобилните медицински кабинети.
Тази година отново се наблюдава тревожна тенденция – половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора под 29 години. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни са в София – 40 лица, следват областите Пловдив – 10 лица, Варна – 4 лица и Пазарджик – 3 лица. Данните показват, че 32 % от всички новоинфектираните са лица, употребяващи интравенозни наркотици и 29% са мъже, които правят секс с мъже.
За повече актуална информация можете да посетите сайта на програмата: http://www.aidsprogram.bg/index.php